Na festivale remesiel ratifikujú mierovú zmluvu s Levočou

26.06.2008 Kežmarok

Kežmarok 26. júna (TASR) - Približne 200 remeselníkov zo Slovenska a zahraničia sa bude prezentovať na festivale Európske ľudové remeslo (EĽRO) v Kežmarku, ktorého 18. ročník sa bude konať počas druhého júlového víkendu.
\"Prípravy na EĽRO prebiehajú už od januára. Osemnásty ročník bude zameraný na rybársky cech, teda rybolov a ryby. V priestoroch hradu budú ukážky života v stredoveku. Spestrením programu bude ratifikácia mierovej zmluvy s mestom Levoča, s ktorým Kežmarok v minulosti viedol storočnú vojnu. S primátorom Levoče sme sa dohodli, že prídeme na koňoch, takže sa ešte musíme naučiť jazdiť, \" uviedol pre TASR primátor Kežmarku Igor Šajtlava. Spresnil, že ratifikácia zmluvy bude prebiehať v priestoroch hradu v sobotu 12. júla.
Festival remesiel, ktorý patrí k turisticky atraktívnym podujatiam v regióne Tatier, otvoria v piatok 11. júla popoludní a potrvá do nedele. Okrem samotnej prezentácie majstrov remesiel, tovarišov i učňov, sú pripravené rôzne sprievodné programy. Predstavia sa domáce a zahraničné folklórne súbory, skupiny historického šermu, vystúpia speváci, medzi nimi napríklad Naďa Urbánková či Peter Cmorík. Na sobotný večer je pripravený aj ohňostroj a diskotéka na námestí.
Na nádvorí Kežmarského hradu budú prebiehať šachové turnaje, v priestoroch hradu divadelné predstavenia a na svoje si prídu aj filatelisti, pre ktorých bude pripravená počas EĽRO príležitostná pečiatka s námetom rybárskeho cechu.
 

Vyberte región